vineri, 23 decembrie 2011

Ruinele unei civilizații necunoscute, descoperite în Panama

Arheologii au descoperit o civilizatie necunoscuta la El Cano, care a inflorit in centrul statului Panama, denumind-o a "capeteniilor de aur". Alaturi de mormintele gasite au fost descoperite podoabe si bijuterii din aur.
Noile morminte descoperite in America Centrala erau intesate de obiecte din aur si pietre pretioase, insa adevarata comoara o reprezinta urmele civilizatiei necunoscute, au anuntat arheologii, potrivit National Geographic.
"Este cu adevarat o descoperire spectaculoasa. Probabil cea mai importanta pentru aceasta cultura, din 1930, cand in apropiere de Sitio Conte, din centrul statului Panama, s-au descoperit artefacte din aur", a spus antropologul John Hoopes.
Pana in prezent, dovezile gasite la Sito Conte reprezentau singurele marturii ale acestei culturi, care se intinde din anul 250 d.Hr. si pana in secolul al XVI-lea, atunci cand au venit conchistadorii spanioli.
Artefactele descoperite recent sunt datate din perioada cuprinsa intre anii 700 si 1000 d.Hr. si au fost descoperite la aproximativ trei kilometri de Sitio Conte, intr-un sit numit El Cano.
Campul de pietre monolit si de sculpturi a atras cautatorii de comori, la inceputul secolului al XX-lea, asa fiind descoperite mormintele unor oameni obisnuiti.
Acum cativa ani, arheologul Julia Mayo, de la Intitutul Smithsonian, a decis sa reinvestigheze situl de la El Cano. Sapaturile facute, incepand cu anul 2005, au scos la iveala o serie de morminte.
In 2008, s-a descoperit scheletul unei conducator de rang inalt, imbracat intr-o platosa si avand o centura din aur. Sapaturile recente din 2011 au scos la iveala inca un mormant al unei capetenii, impodobit cu artefacte din aur, bratari, cercei si un colier din pietre semipretioase.
Tot la El Cano au mai fost gasite si niste podoabe si bijuterii din aur, care infatiseaza creaturi mitologice, doar pe jumatate oameni. "Suntem inca in faza analizei iconografice.
Unele dintre ele sunt asemanatoare unor varcolaci si vampiri din cultura occidentala", a declarat Hoopes.
Comoara de la El Cano va pune intr-o noua lumina civilizatia "capeteniilor de aur". "O parte a problemei este ca devastarea regiunii de catre spanioli s-a petrecut atat de timpuriu si atat de complet incat nu stim in ce limba vorbeau bastinasii", a spus Hoopes. El crede ca oamenii din aceasta zona aveau "o cultura distincta, care a inflorit in centrul statului Panama".
 Sursa: www.ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
GHIDUL COMORILOR | by TNB ©2010